Noord-Holland

Provincie Noord-Holland is rijk aan monumenten en kent een grote diversiteit aan stichtingen die vechten voor het behoud van de monumenten. De meeste van deze stichtingen zijn aangesloten bij Sector Cultuur & Cultuurhistorie.

Wilt u zich inzetten voor een bepaalde object om erkend te worden als waardevol monument in Noord-Holland dan kunt u zich aanmelden bij Sector Cultuur & Cultuurhistorie. Bijvoorbeeld stolpboerderijen zijn in Noord-Holland een beschermd object. Door deze aan te melden kan men in aanmerking komen voor subsidie.

Noord-Holland kent ook een monumentenwacht. Deze wacht heeft als doel om het verval van cultuurhistorische bouwwerken in Noord-Holland te voorkomen.